Грибний сезон. Не впевнений – не бери

Настання осінньої пори з нетерпінням чекають любителі  грибники. Але це також і «гарячий сезон» для медиків, адже саме восени найпоширенішою причиною отруєнь стають прикрі помилки при збиранні грибів. Аби розібратися у всьому різноманітті лісових дарів, потрібно мати великий досвід, хоча навіть при його наявності не виключено, що отруйний гриб потрапить до кошика

Неабияка користь

Існує і користь, і небезпека від вживання плодових тіл грибочків в їжу. Взагалі, гриби вважаються найбільш збалансованим і поживним продуктом рослинного походження. В них міститься велика кількість білка, вітамінів С, В, D, амінокислот, мікроелементів та мінералів. Також запашні гриби містять велику кількість ароматичних і екстрактивних речовин, які покращують смак страв і сприяють гарному травленню.

Помилка може бути смертельною

Всі гриби прийнято ділити на їстівні, які після попередньої кулінарної обробки можна вживати в їжу, і неїстівні, отруйні, що не підлягають використанню.
Всього один невірно обраний гриб може коштувати людині не тільки здоров’я, а й життя. Найбільш часто трапляються отруєння грибами, які мають зовнішню схожість з їстівними і випадково збираються разом з ними. Щоб уникнути такої помилки, яка може стати фатальною, необхідно добре вивчити загальні ознаки грибів і знати характерні відмінності отруйних видів.
Збирати слід тільки відомі вам види грибів. Невідомі або сумнівні плодові тіла не можна вживати в їжу. «Сама так роблю і інших вчу,навіть якщо я бачу, що білий гриб росте біля отруйного, то обов’язково затопчу і той, і той, щоб і інші по необачності не скуштували його», – радить Валентина, грибник з 20-річним стажем.
Отже,їстівні гриби поділяються на: безу­мов­но їстівні, такі як білий гриб, під­осичники, маслюки, підберезники, печериці, моховики, і умовно їстівні, наприклад, сироїжка, волнушка, грузді чорні і інші.
Неїстівні гриби – це бліда поганка, мухомор, помилкова лисичка, опеньок несправжній. Ці гриби містять токсичні речовини і є отруйними.
«Щоб назбирати кошик осінніх дарів, то не обов’язково їхати далеко, в Броварсь­кому районі безліч грибних місць, вийшов на прогулянку і за пару годин пов­ний кошик – польських, підберезовиків, сироїжок, та з останніми слід бути обережними, так як їх можна сплутати з блідою поганкою» – додає Валентина.

Не вживайте гриби бездумно

На жаль, є багато людей,які досить легковажно ставляться до вживання грибів і дозволяють собі їсти їх навіть в сирому вигляді. Та далеко не всі гриби виростають в екологічно чистих районах, а тому вбирають, як губки, всі токсини і шкідливі речовини, що випадають на поверхню грунту.
Батьки, які дозволяють маленьким дітям до 7-річного віку пробувати смажені гриби, та й просто гриби в будь-якому іншому вигляді, роблять велику помилку. Адже у дітей недостатньо ферментів для повно­­цінного перетравлення такої їжі, тому вживання навіть «хороших» плодів слід обмежити, бо малечі загрожує нетравлення, перевантаження шлунка, розлад і інші неприємні симптоми. З цих самих причин літнім людям також варто з обережністю вживати гриби.
З метою захисту споживачів заборонено продаж суміші грибів на ринку, а також грибів без ніжок. Тим, хто готовий купити на ринку баночку готових грибів домашнього виробництва, варто пам’ятати, що така безпечність може привести до отруєння, а іноді коштувати життя.

Тривожні сигнали

Перші ознаки харчового отруєння з’являються через 8–12 годин після трапези, це – нудота, багаторазова блювота, пронос, сильні болі в животі. Якщо не вжити термінових заходів, настає період тимчасового поліпшення, проте вже через три дні з’являються симптоми, які і призводять до смерті. Тому потрібно обов’язково звернутися до лікаря і викликати 103. До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба викликати блювання, дати випити якомога більше води.
«На щастя, в цьому році до Броварської лікарні не надходили пацієнти з немікроб­ним харчовим отруєнням , але наші лікарі завжди напоготові, бо грибами можна завдати собі шкоди в будь-яку пору року, вживаючи чи то консервовані, чи то свіжі. Нагадуємо, щоб грибники зі стажем, а тим паче новачки, були дуже обережні і уважні, обираючи на галявині гриби», – каже завідуючий Броварського районного відділу лабораторних досліджень Віталій Прокопенко.
Пам’ятайте – небезпеку приховують в собі не тільки отруйні гриби, але і їстівні теж можуть завдати шкоди, якщо вони, наприклад, підгнилі або виросли на забруднених територіях. Тож, вирушаючи на «тихе полювання» в ліс або на ринок, не полінуйся зазирнути в ілюстрований довідник.

Поліна Заворотнюк

Додати коментар


Захисний код
Оновити

ПІДПИСАТИСЯ НА НОВИНИ